Trauma door de rode pen

Trauma door de rode pen

Ik weet nog dat we in de tweede klas een opstel mochten schrijven en ik weet ook nog dat ik helemaal ‘aan’ ging. Zelf een verhaal verzinnen, wauw! Ik ging heerlijk aan de slag en verloor mezelf compleet (dat is waar voor het eerst de ware liefde voor het schrijven werd gevoeld). Mega enthousiast leverde ik het in, bloednieuwsgierig naar wat de juf ervan vond.

Een paar dagen later deelde ze de nagekeken opstellen uit. Ze legde mijn opstel achteloos op mijn tafeltje. Ik keek en schrok.

Vol met rode doorhalingen.

Dat was de eerste keer dat ik geconfronteerd werd met – wat voor mij voelde als – een kei harde afwijzing.

Die rode pen. Die doorhalingen en in de kantlijn de verbeteringen.

Die rode pen. Rood. Alarm.

Ik vermoed dat die rode pen bij velen een trauma heeft bezorgd. Sterker nog, ik weet het bijna zeker, als ik zo links en rechts met klanten spreek.

Die rode pen is in mijn optiek een vergissing in het schoolsysteem.

Ik huilde, dat weet ik nog. De juf kwam bij mijn tafeltje. Legde mij uit dat de woordgroep ‘op een eens’ niet bestond en dat het echt ‘opeens’ was. Ik had er veelvuldig mee gestrooid en wilde nog proberen de juf te overtuigen van mijn gelijk. Maar ze was onverbiddelijk.

Natuurlijk moeten we leren wat goed en wat fout is, om beter te kunnen worden.

Maar in mijn optiek zou dat anders moeten kunnen.

Die rode pen heeft er namelijk voor gezorgd dat veel mensen bijna bang zijn geworden voor het schrijven. Heeft ervoor gezorgd dat veel mensen denken dat ze niet kunnen schrijven. Dat ze bang zijn om fouten te maken en het daarom liever niet doen. Hoe graag ze ook zouden willen.

Het is een van de overtuigingen die ik tegenkom bij de ondernemers die ik coach, en die toch heel graag willen bloggen voor hun bedrijf. Of mooie posts willen schrijven. ‘Ik kan niet schrijven, ik ben er nooit goed in geweest.’ En als we dan samen het traject ingaan, en ik lees de eerste tekst, dan zie ik meteen dat die overtuiging niet klopt. Ze kunnen het wel. Allemaal. En ik weet 99% zeker, dat geldt ook voor jou. Pas toen ik Nederlands ging studeren op de lerarenopleiding, hoorde ik de uitspraak: goed leren schrijven is hetzelfde als het trainen van spieren. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Hoe vaker je traint, hoe sterker de spier wordt.

Nog een paar uitspraken van belang; schrijven is herschrijven, en schrijven is schrappen.
Al die uitspraken gaan allemaal op. Neem ze mee, als jij graag bloggen wil. Als jij gave teksten wil schrijven op social media. Ook hier geldt, je leert door het te doen. En perfectie? Bestaat niet. Ik kan de tekst die je nu leest wel op 100 andere manieren schrijven. Die niet per se beter zijn dan dat ik het nu heb gedaan. Goed is goed. Het gaat er in essentie om de boodschap over te brengen. Dat is waar je focus op liggen mag. En is je tekst zo ver gekomen, dat dat is gelukt? Dat je die essentie hebt gepakt? Dan ben je waar je wezen moet. (Een tekst heeft daarna wat rondes te gaan. Daarover meer in het volgende blog!)

Lieve juffen en meesters,
Neem die vergelijking eens mee. Van het schrijven en het trainen van spieren.
En denk ook eens na over die rode pen. En hoeveel talent hierdoor misschien wel nooit naar de oppervlakte komt. Zou dat niet op een andere manier kunnen?

En nu voor jou: herinner jij je die rode pen ook nog? En houdt die je ergens tegen denk je?

Lieve groet, Marianne

PS: Inspirerende teksten schrijven is een vak apart. Hoe doe je dat? Waar moet je op letten?
Je leert het allemaal in de ContentClass – Raak het hart van je klant. Meer over de ContentClass lees je hier.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ContentClass 28 januari; Inspirerende teksten schrijven

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën

Orde brengen in ideeën Als je eenmaal op de frequentie zit waar de contentideeën om de haverklap binnenvallen, dan kan dat best overwhelming zijn. Zoveel ideeën om in content uit te werken, maar so little time. Maar goed, je schrijft ze allemaal op. En wat dan? Ik...

Pit in je blog

Pit in je blog

Pit in je blog Hoe zorg je ervoor dat je pit in je blog krijgt? Niemand leest een lang blog helemaal door zonder dat het pit heeft. Wat is pit? Voor mij betekent pit dat het blog steeds opnieuw iets in de lezer raakt, waardoor hij echt door wil lezen. Iets wat steeds...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: