10 veelgemaakte schrijffouten in marketingteksten

9  veelgemaakte schrijffouten in marketingteksten – die jij niet meer maakt

Is een schrijffout in een blog, een socialmediabericht of een salespage erg? Of valt het wel mee? Persoonlijk vind ik het niet zo’n drama. Ik heb liever dat je schrijft en publiceert mét een foutje dan dat je niets doet. Kies je voor dat laatste, dan zal het aantal klanten dat de weg naar jou vindt, niet hard groeien. Wil je nu in ieder geval woorden die veel worden gebruikt goed schrijven? Check dan even deze lijst. Deze kom ik regelmatig (in marketingteksten 😉 tegen.

 1. Hoelang of hoe lang?
  Hier zit betekenisverschil tussen. Wat niet iedereen weet; maar jij nu wel. Hoelang gaat over tijdsduur: hoelang duurt het nog? En hoe lang gaat over de lengte, dus: hoe lang is jouw haar?
 2. Kan of kunt?
  Kan of kunt is allebei goed. Hoort dus eigenlijk niet in deze lijst, maar ik wil die toch meegeven omdat ik deze vraag regelmatig krijg. Ik adviseer wel om als je eenmaal kunt gebruikt, niet verderop in je tekst alsnog kan te gebruiken
 3. Googelen – als werkwoord
  Inmiddels is Google zodanig ingeburgerd dat het een werkwoord is geworden. Maar hoe vervoeg je dat dan? Komt ie: Googelen, ik googel, ik googelde, ik heb gegoogeld. Grappig toch?
 4. Email of e-mail?
  De officële spellingswijze is e-mail, omdat het komt van electronic mail. E-mail is daar een afkorting van en hoort dus een streepje te krijgen. Het zou mij persoonlijk niet verbazen (taal is levend) dat het zomaar kan zijn dat over een tijdje email ook gewoon wordt goedgekeurd. Nu is dat officieel nog niet het geval.
 5. Het afkorten van bijvoorbeeld: bijv. of bv.
  Ook dit is allebei goed. Ik kort het overigens nooit af, ik ben geen fan van het gebruik van afkortingen in teksten. Als ik dan moet kiezen gaat mijn voorkeur uit naar bijv. omdat ik dat duidelijker vindt. De afkorting bv wordt ook (op verschillende manieren) gevoerd voor besloten vennootschap, en kan daarom heel misschien verwarrend zijn. Maar dat is mijn idee daarachter. Ook hier: het belangrijkste is dat je sowieso consequent bent. Heb je eenmaal een vorm gekozen, dan hou die aan.
 6. Hun of hen?
  Je schrijf hun als hun een meewerkend voorwerp zonder voorzetsel is. Wat! Ik hoor je.
  Vergelijk deze even: ik geef hun een bos bloemen en ik gaf aan hen een bos bloemen. Deze voorbeelden zijn goed. Dus staat het voorzetsel er (dat is op, onder, boven, naast … de tafel, dat zijn de voorzetsels) dan gebruik je hen. Staat het er niet, dan is het hun.
  Ook het volgende is goed: ik zag hen.
  Daar kun je geen voorzetsel zetten, zoals dat bij ‘ik geef hun … ik geef aan ….’ dat wel kan.
  Is het onmogelijk om dat voorzetsel te plaatsen, dan gebruik je ook hen. Probeer het maar.
 7. Cadeau of kado? (Bureau of buro?)
  Vroeger was het zo dat we altijd die Franse schrijfwijze gebruikten, tot er een nieuw spellingbesluit kwam. Ineens werd het moderne spelling en werd het kado. Dat is teruggedraaid, al een hele tijd terug. We schrijven het inmiddels weer op de ‘ouderwetse’ Franse wijze.
 8. Veelgestelde vragen of veel gestelde vragen?
  Het zijn veelgestelde vragen. Je schrijft dit aan elkaar omdat het een soortaanduiding is. Vergelijk het even met In die winkel verkopen ze veel gebruikte boeken of veelgebruikte boeken. De eerste veel gebruikte betekent dat er maar weinig nieuwe boeken in die winkel zijn. Of ze verkopen er juist boeken alleen maar boeken die veel gebruikt zijn: in die winkel verkopen ze veelgebruikte boeken. Veel gestelde vragen staat dus ook dat er weinig vragen niet gesteld zijn. Veelgestelde vragen zijn vragen die veel gesteld zijn.
 9. De blog of het blog?
  Het is ook hier allebei goed! Mijn taalgevoel zegt echt ‘het blog’. Maar ik zie heel veel ‘de blog’. Ook hier: als je kiest, pas je keuze consequent toe.
 10. Zowiezo of Sowieso?
  Ik kom ook andere varianten tegen. Sowieso is de enige juiste!

Dat waren de 10 veelgemaakte schrijffouten.
Heb jij ook een woord waarvan je graag wil weten wat de juiste schrijfwijze is?
Geef het gerust in een reactie op deze mail aan.

Meer lezen over taal en spelling? De 3 volgende blogs helpen je ook verder.
Taalhulpmiddelen
Leestekens: 4 fouten die jij niet meer maakt
Vage taal of slordig taalgebruik

Veel schrijfsucces en plezier,
Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: