Voorwoord en inleiding voor je boek. Is er verschil?

Voorwoord en inleiding voor je boek. Is er verschil?

Ondernemers die een boek schrijven, vragen het zich vaak af. Moet er een voorwoord in het boek? Is dat hetzelfde als een inleiding? En wat je zet er dan eigenlijk in? In dit blog geef ik antwoord.

Het voorwoord en de inleiding zijn twee verschillende onderdelen van je boek. Niet elk boek heeft ze allebei. Er is ook geen wet die voorschrijft dat dat zou moeten. Ik ben er zelf wel fan van, omdat ze allebei een functie hebben voor je boek.

Je voorwoord

Ik begin even met het voorwoord. Het voorwoord is echt een woord vooraf en staat op een bepaalde manier los van de inhoud. In het voorwoord geef je de aanleiding voor het schrijven van je boek weer. Waarom ben je het gaan schrijven? Waarom moet het de wereld in? En waarom ben jij dé persoon die het moest schrijven? Het voorwoord heeft anders dan de inleiding, een meer persoonlijke toon. Jij schrijft het van mens tot mens. De rest van je boek kun je zien als van auteur tot lezer – alhoewel daar ook persoonlijke ondertonen in kunnen bestaan.
Door het voorwoord krijgt de lezer een beeld van wie jij bent, wat uitgebreider dan op de achterkant van het boek staat. Hierdoor plaatst de lezer het boek in een bepaald hokje in zijn hoofd. Hij hangt er de inhoud (en de kwaliteit van de inhoud) aan op. De lezer leest je boek met dat beeld van jou op de achtergrond.

Een voorwoord door een ander

Je kunt je voorwoord zelf schrijven, wat ik ook zeker adviseer te doen. Je kunt ook een ander vragen een voorwoord te schrijven. Bekeken vanuit je business kan dat een heel goed plan zijn.
Voorbeeld. Je schrijft een boek over hoe je jezelf in relaties kunt spiegelen en zo kunt coachen en het beste uit jezelf te halen. Dan wil je graag een voorwoord van een bekende relatietherapeut.
De columnbundel van Jacobien de Haan: de hemel kan wachten, over haar ervaringen met borstkanker en wat dat doet met je als je moeder bent van jonge kinderen, heeft een voorwoord van de oncoloog, die Jacobien begeleidde. In dat voorwoord vertelt zij hoe ze Jacobien, de schrijfster, ervaarde tijdens haar proces. En daardoor heb jij weer een haakje in je hoofd: heb je een beeld van de auteur en met dat beeld op de achtergrond, ga jij lezen en ervaren.

Sommige auteurs geven ook al hun dankbaarheid aan in het voorwoord. Dus dat er wat namen worden genoemd en waarom. Ik geef altijd het advies een apart dankwoord te schrijven. Aan het einde van het boek. Ook hier zijn geen wetten voor, maar ik vertel je graag waarom.

Het schrijven van je boek is een flink proces. Bij elke auteur gebeurt er ook wel iets tijdens het schrijven. Iets persoonlijks. Je verandert door het schrijven van je boek. En daar zijn op allerlei fronten mensen mee gemoeid en bij betrokken. Door dat in een apart hoofdstuk te benoemen, waarbij ik niet zeg dat je 50 mensen met naam en toenaam moet noemen hoor, dat kan ook anders,

De inleiding

De inleiding leidt dus het boek in. Door de inleiding weet je ongeveer wat je kunt verwachten. In de inleiding wordt het onderwerp geïntroduceerd en vertel je hoe het boek is opgebouwd, zodat de lezer weet wat die kan verwachten. Heel veel meer is de inleiding niet. Dat kan algemeen, dat kan hoofdstuk per hoofdstuk: kies wat past bij het boek.
Vaak wordt het advies gegeven deze pas te schrijven nadat je het boek hebt geschreven. Wanneer je met mij een bouwplan voor je boek hebt geschreven, laat ik je wel een ruwe versie schrijven voor je het gehele boek schrijft, zodat je tijdens het schrijven een soort leidraad hebt.

Dus zoals aangegeven, er is een verschil tussen een voorwoord en een inleiding. Gebruik dit blog om je te laten inspireren bij het schrijven ervan.
Heb je nog vragen, laat het zeker weten. Stuur me gewoon een mail.

Denk jij over het schrijven van een boek? Wil jij dit jaar nog beginnen?

Start dan met het maken van een bouw- en schrijfplan bij mij aan tafel. Je weet dan precies hoe jij je boek aan kunt pakken. Stuur me meteen een mail voor meer informatie.

Meer lezen over het schrijven van je boek?
Een boek schrijven. Waarover dan?
Proeflezers voor je boek
De lancering van je boek, hoe werkt dat eigenlijk?
Invalshoek voor je business blog of boek: van A naar B

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: