Voor altijd vrij: 10 (ondernemers)lessen van Eelco de Boer

De 10 beste lessen uit dag 1 van ‘Voor altijd vrij’ van Eelco de Boer

Gisteren was ik op de eerste dag van seminar Voor altijd vrij, van Eelco de Boer. Eelco de Boer is een ‘serial entrepreneur’ zoals hij het zelf benoemt. Hij lanceerde meerdere succesvolle internetconcepten. Hij is investeerder en adviseur, ambitieus zonder in te willen leveren op zijn vrijheid. Dat is zijn belangrijkste kernwaarde.
Het seminar ‘Voor altijd vrij’ staat helemaal in het teken van ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Deze dag zijn er veel verhalen en lessen gedeeld, die voor mij niet nieuw waren. Wel weer een bevestiging. En dat betekent dat ze goed zijn. Ik deel hier graag de 10 beste lessen van dag 1.

Voor altijd vrij. Dat staat dus voor vrijheid voelen, altijd. In je werk. In je privé. In alles.

 1. Als je jezelf in de weg zit, kun je geen stappen zetten naar vrijheid.
  Jezelf in de weg zitten kun je op verschillende manieren bekijken. Bij Eelco ging het hier om een succesvol bedrijf hebben en goed geld verdienen, maar je niet gelukkig voelen. Hij kampte met een eetverslaving. Die zat hem elke dag in de weg. Nadat hij besloot die verslaving radicaal aan te pakken, kwam het gevoel van vrijheid. Hetzelfde gold voor bijvoorbeeld het aanwezig zijn op social media. Een pijnlijk punt voor velen. Ook dit gaf hem geen gevoel van vrijheid. Hij besloot dit ook radicaal anders aan te pakken, onder de noemer Internet fasting.
 2. Claim je focus terug.
  Internet en social media zijn een fantastische bron van inspiratie, maar helaas ook voor veel mensen een enorme slurper van energie. Waardoor de energie om zelf te gaan creëren afneemt. Maar ook een gevoel van leegte ontstaat omdat je in het vergelijken schiet van jezelf met anderen. Je focus op je ondernemerschap en op alle mooie dingen om je heen zijn weg. Voor veel mensen heel herkenbaar. Eelco maakte hier ook een nieuwe radicale keuze. Hij is er niet meer. Zijn accounts worden beheerd door zijn team. Hij geeft ze aan wat geplaatst moet worden, foto met tekst. Op zijn internetgebruik zit een tijdslot. Hij gebruikt het voor research en heeft zelfs bepaalde websites geblokkeerd. Uit het publiek kwam ook de app Selfcontrol (alleen voor Mac) als tip naar voren. Die alles gewoon keihard uitzet volgens de regels die je jezelf oplegt in die app. Op deze manier kun je je focus terugclaimen als je dit ook herkent. Bescherm die focus of je leven ervan afhangt. Afleiding berooft je namelijk van je potentieel. En van je vrijheid.
 3. Quantity leads to quality.voor altijd vrij marianne canters blogexpert schrijfcoach eelco de boer
  Nu moet je weten dat Eelco de Boer leert van verschillende grote ondernemers, waarvan Sir Richard Branson er een is. Maar zo zijn er meer. Om jezelf aan het publiek te laten zien is het van belang te creëren. En dat kan op het moment dat je je focus terugpakt en deze dus met je leven beschermt. Het gaat om The Long Game, zoals Eelco het zelf zegt. De lange termijn.
  Ik ben deze uitspraak ook nog even op gaan zoeken, omdat die zo resoneerde bij mij, terwijl we allemaal juist zeggen dat het om de kwaliteit gaat. Om bij die kwaliteit te komen, en nu gebruik ik even de term die Eelco gebruikt, bij jouw genius zone (waar ga jij het beste op), is het slim om eerst veel te doen, maken en proberen, zodat je ontdekt wat die genius zone dan is. Ik vind ‘quantity leads to quality’ ook een prachtige term die past bij online zichtbaarheid. Hoe meer je schrijft, hoe meer blogs je publiceert, hoe groter de kans dat je gevonden wordt. Hoe meer je op social media laat zien, hoe groter de kans dat iemand aanhaakt op jou. Waarmee ik niet zeg dat je ‘bagger’ moet maken. Maak altijd content waar jouw (toekomstige) klanten blij van worden. Creëer vanuit de juiste intentie. Creëer vanuit de juiste intentie en je komt op kwaliteit. Het geldt met alles en slaat eigenlijk terug op ons Hollands spreekwoord: oefening baar kunst. Onderaan dit blog een link naar een mooi artikel over dit principe. En natuurlijk de link naar mijn online expertprogramma Bloggen & Social Media waarin ik je leer hoe je zichtbaar wordt als ondernemer, met dit principe.
 4. Word comfortabel in iets doen wat je vervelend vindt: groei is iets moeilijks doen en dat overkomen.
  Het is spannend om nieuwe stappen te zetten. Die liggen namelijk altijd buiten je comfort zone. Maar om te groeien zijn die nieuwe stappen wel nodig. Als je blijft doen wat je altijd deed, zal er niets veranderen. Wil je graag verandering, dan is die nieuwe beweging noodzakelijk. Waarbij Eelco ook nog zegt: moeilijke keuzes maken het leven makkelijker. Gaat het om onderzoeken hoe jij voor altijd vrij kunt zijn, dan komen er moeilijke keuzes op je pad. Denk even aan de eetverslaving die Eelco zelf als voorbeeld gaf. Een moeilijke keuze. Nooit meer suiker eten. Maar voor hem maakte deze keuze het leven juist gemakkelijk. Kom je voor een moeilijke keuze te staan, bedenk dan: ‘Als je het voor 100% zeker zou weten, wat voor keuze zou je dan maken?’ Volg je intuïtie wanneer je keuzes maakt.
 5. Pak zeker 3 x per week 20 minuten thinking time.
  Thinking time is tijd waarin je gaat brainstormen met jezelf. Op papier over een issue of een idee. Blijf schrijven en weet dat de waarde zit in de diepte – dus aan het einde van de brainstormsessie. Mooi. Ik start elke dag met thinking time, want voor mij zijn dit de ochtendpagina’s. Meteen na het wakker worden ga ik schrijven. En ja, daar komt veel waardevols uit. Of ik nu met een issue zit, gewoon dankbaar ben, een vraag heb die ik beantwoord wil hebben: de antwoorden zitten in jezelf. Daar kom je door te schrijven écht achter. 100 dagen Schrijfgeluk is een manier om te ontdekken hoe dat bij jou kan werken.
 6. Als je iets doet waar je hart en ziel in zitten, dan is het altijd goed. Dat is ook vrijheid. Dat is de binnenkant naar buiten brengen, zoals de vader van Eelco vertelde. Mooie content maken. Mooie producten maken. Daarmee bezig zijn is al zoveel waard voor jezelf.
 7. vrijheid ondernemerschap marianne canters schrijfcoach online cursus bloggenLeeftijd doet er niet toe. Dat was een les die ik meenam uit de eerste dag. Op het podium stond een jongetje van 10 die nu al volop ideeën zat over ondernemerschap, stonden 2 meiden van 17 met een idee voor een online programma en zat ook de vader van Eelco. 60+. Hij schreef nadat hij stopte met werken inmiddels 5 boeken en maakte verschillende e-learningprogramma’s vanuit alle ervaring die hij opdeed. Zijn visie wordt toegepast in verpleeghuizen die ook nog eens moeten voldoen aan bepaalde eisen, voor ze het programma gebruiken mogen. Nadat hij jaren in de zorg had gewerkt. Een goed idee en dat met commitment en hart en ziel uitvoeren. Ook dat is vrijheid. Vrijheid om te kunnen doen wat je wil doen.
 8. Ontwikkel een vrijheidsproduct. Een product dat ervoor zorgt dat er genoeg geld binnenkomt waardoor jij jouw bijdrage kunt blijven leveren. Aan de wereld en aan de mensen om je heen. Die bijdrage die je het liefste levert. Of dat nu betekent dat je iemand mee op een droomvakantie kunt nemen, of omdat je daardoor een platform op kunt zetten om anderen te ondersteunen of …
 9. Maak een mooie lijst met goals voor de komende 10 jaar. En iedere keer als je iets nieuws bedenkt, zet je het er gewoon bij. Om steeds even te bekijken waarvoor je dit allemaal aan het doen bent en wat je allemaal kunt realiseren als je vrij bent.
 10. Kijk van boven naar je bedrijf, met een eagle eye als je keuzes moet maken en maak dan de keuzes die je steeds een stap dichterbij die vrijheid brengen.

Wat is vrijheid? Vrijheid is kunnen doen wat je wil, wanneer je dat wil. Doen waar je passie voor voelt, waar je goed in bent. Terwijl je geniet van wat het leven te bieden heeft. Wat Eelco ook aangeeft, en wat ik, samen met heel veel anderen beaam, is dat je het wel moet doen. You’ve got to show up. Doe je het niet, dan komt er ook geen wiel op gang dat je hierbij helpen gaat.

Heel benieuwd naar wat jouw visie op deze 10 lessen is! Laat het zeker even weten in een reactie onder dit blog, zodat je ook anderen kunt inspireren.

Het artikel waar ik naar verwees bij les 3 is: ‘Why quantity should be your priority’

Is het voor jou tijd om nu online in actie te komen en te gaan creëren, zodat jij ook kunt groeien met jouw bedrijf? Dan kun je je tot 1 februari inschrijven voor het Online Expertprogramma Bloggen & Social media, waarbij ik je online coach. Dit is de laatste keer dat ik op deze manier (en voor deze lage prijs) een groep ondernemers zal coachen. Check dus snel of dit bij je past en schrijf je in.

Meer weten over Eelco en wat hij betekenen kan voor jou?
Naar de website van Eelco

1 Reactie

 1. Irene

  Prachtig Marianne! Eelco ja , bekend. Het lijkt makkelijker dan het is. Weet je wat ik ga het eens uitvogelen, die vrijheid en het schrijven. Schrijven leer ik stap voor stap. Ik ga ontdekken waar al mijn schrijven me naar toe leidt.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert

Categorieën

Delen met:

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: