Voordelen dagelijks schrijven

Voordelen dagelijks schrijven 

Afgelopen week heb ik het enorme effect weer kunnen ervaren: de voordelen van elke dag schrijven. In dit blog geef ik je de voordelen van het dagelijks schrijven op een rij.
Maar eerst vertel ik je wat er speelde.

Al even ben ik bezig aan de achterkant van Tekstgericht. Dat zie je aan het uiterlijk – als je mij al langer volgt, ken je ook mijn oude website, en aan oudere blogs kun je het ook nog zien: dat was één kleurenfestijn –. Maar ook vanbinnen gebeurt er veel, waar ik ook al meer over heb gedeeld in blogs en Mariannes Mail. Het omzetten van Tekstgericht is ook een innerlijk proces. Nu ging het bij mij afgelopen week over een vraag en innerlijke discussie die alles te maken had met mijn coachingskills: ben ik wel goed genoeg? (Herkenbaar?). Krijg ik de transformaties wel voor elkaar die mijn klanten beogen? Ik ben dit onderwerp: ‘ben ik wel goed genoeg als coach’ op gaan pakken op papier. En uiteindelijk is hier een prachtige slag gemaakt … (zie ook voordeel 5.)

Een innerlijk proces houdt in dat er – in mijn geval bijvoorbeeld afgelopen week zeker  en wellicht herken je dit ook bij jezelf – veel door mijn hoofd gaat. Vragen en uitdagingen. En dat is waar het dagelijks schrijven hulp biedt.

(Ik schrijf altijd in de ochtend. Maar als er echt gedurende de dag nog iets opkomt, iets speelt waar ik mee moet dealen, dan pak ik ook rustig op een ander moment mijn pen.)

 

Voordeel 1: rust in je hoofd

Je gunt je hoofd rust. Je haalt eruit waar het het meest op zit te kauwen door het op papier te zetten. Door erover te schrijven, verandert het wilde van hot naar her denken en meer gefocused denken tijdens het schrijven. Met pen en papier: dat gaat langzamer en werkt daardoor ook vertragend voor je brein. Heerlijk.

Voordeel 2: doordat je leest wat er ontstaat op papier, kun je er bovenuit stijgen

Doordat je leest wat je schrijft, kun je er bovenuit stijgen. In plaats van dat je er middenin zit, neem je afstand en kun je – hoe vreemd ook – veel objectiever zijn en zelfs problemen die je in je hoofd niet opgelost kreeg, op papier wel oplossen. (Ik beloof niet in 1 keer schrijven, dit blog gaat dan ook over de voordelen van het dagelijks schrijven.)

Voordeel 3: wat al op papier staat, hoeft niet nog eens opnieuw uitgedacht te worden

Zoals bij 1; je gunt je hoofd rust – al tijdens het schrijven dus – is het daarna precies zo. Je hebt het het issue al ruime aandacht gegeven op papier. En misschien zelfs al die oplossing gebracht. Je hoeft daar de rest van de dag dus ook niet meer over na te denken. Wat wel kan is dat er een next level-issue komt. Dus een issue dat opspeelt, dat gerelateerd is aan waar je mee bezig was. Maar omdat je dagelijks schrijf, komt dit dus ook aan bod. Zo ga je al de levels door die voor je klaarliggen. (En dat zorgt ervoor dat je ook niet in cirkeltjes gaat draaien, wat in je hoofd vaak wel gebeurt.)

Voordeel 4: je krijgt ruimte om te creëren

Je kunt geen nieuwe ideeën en concepten ontwikkelen als je brein vol met allerlei issues zit. Een te druk brein heeft het te druk daarvoor. Door dagelijks te schrijven maak je ruimte in dat brein. (Even een vraag om toch over na te denken: waarom denk je dat inspiratie soms middenin de nacht jou wakker kan maken? Je brein heeft dan rust … inspiratie voor nieuwe ideeën en concepten kan dan binnenkomen. Liever slaap je de hele nacht lekker door, dus schrijf elke dag …)

Voordeel 5: het ontstaat ook buiten je

Wanneer je op papier aan de slag gaat met een issue, daarover gaat schrijven, dan sijpelt wat er op papier ontstaat ook door in je leven. Wat je schrijft ontstaat ook buiten je. Wat ermee te maken heeft, krijgt je aandacht. Zo ontstonden er afgelopen week ook prachtige gesprekken met klanten die heel blij zijn met mijn coachingskills; wat ik weer meeneem op papier … Je kunt het synchroniciteit noemen. Jouw onderwerpen op papier komen buiten je in beeld. Dat werkt helpend.

Voordeel 6: beter voor je gezondheid (wetenschappelijk bewezen)

Uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels onomstotelijk bewezen dat elke dag schrijven op de langere termijn zorgt voor:
• lagere bloeddruk
• beter functionerend immuunsysteem
• beter werkgeheugen
• betere lever- en longfunctie
De Universiteit in Twente doet hier veel onderzoek naar, maar ook in het buitenland zijn al jarenlange studies en onderzoeken gaande.

Dus wat houdt je nog tegen? Koop een fijne pen, een fijn notitieboek en ga schrijven!
Vind je het lastig om te beginnen? Doe dan mee met 100 dagen Schrijfgeluk. Elke dag ontvang je een vraag in je mailbox waar je over kunt gaan schrijven. Voor je het weet, kijk je net zoals ik, elke dag weer uit naar je volgende schrijfmoment …

 

Lieve groet, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Energie en je business

Energie en je business

Energie en je business Als je mij al langer volgt, dan weet je dat energie een onderwerp is waar ik veel mee bezig ben. Om verschillende redenen. Ik neem het onderwerp zelfs mee in mijn trainingen en coachings, omdat ik het zo belangrijk vind. Het is namelijk jouw...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: