Wanneer ben je klaar voor het schrijven van jouw boek?

Wanneer ben je klaar voor het schrijven van jouw boek?

Wanneer ben je eigenlijk echt klaar voor het schrijven van je boek? Is er een moment voor dat je weet en voelt: yes, het is nu! Hoe werkt dat eigenlijk? In dit blog geef ik je mijn visie (en vertel ik je ook wanneer je er niet klaar voor bent … Want ja, dat kan dus ook.)

Devils Advocate – vraag:

Eerst even advocaat van de duivel spelen (als je met mij werkt als coach overigens, krijg je deze rol met bijbehorende vragen regelmatig van mij te zien …). Wanneer ben je überhaupt ergens klaar voor?

Ik weet nog dat ik met 18 startte met mijn autorijlessen, maar daar was ik echt niet klaar voor. 80 km wegen? Doodeng. Ik stopte met lessen en pas een jaar of 4 later pakte ik het weer op. Ook toen vond ik het spannend, maar ik had er meer controle over of zo.

Ik weet ook nog dat ik de hijskraan zag staan in ons dorp, waar je van kon bungee jumpen. Dát wilde ik doen. Dus hop, ticket geregeld en naar boven. Ik was er klaar voor. Dacht ik. Tot ik de video terugkeek die van mijn sprong was gemaakt. Bovenaan de hijskraan, waar ik helemaal veilig ingesnoerd klaarstond voor dé sprong van mijn leven, peuterde de man die de sprong begeleidde mijn vingers los van de kraan, die ik kennelijk stevig vasthield. In mijn beleving ging ik soepel, maar er was daar bovenin wel wat voor nodig.

Toen voor het eerst aan mij gevraagd werd of ik een boek wilde schrijven (de kunstbiografie van Teun Gijssen) dacht ik: daar ben ik helemaal niet klaar voor. Dat kan ik toch niet. Maar het was wel mijn droom. In gesprek met een van mijn beste vrienden voelde ik dat ik dit wel moest doen. Ook al was ik er niet klaar voor. Het hielp me te weten dat er een heel team klaarstond voor mij, dat ook wilde dat dit boek een succes zou zijn.

Wanneer ben je er klaar voor dus?

Soms weet je: ik moet dit doen. Maar als je dan gaat zitten, dan voel je het nog niet. Soms weet je: ik moet dit doen, en DENK JE dat je het niet voelt. Soms weet je: ik moet dit doen en komen er allerlei stemmen in je op die er iets van vinden. Ze geven je allerlei excuses om toch maar in die comfort zone te blijven zitten.

In mijn ogen ben je er klaar voor zodra je weet; ik moet dit doen. Daarna begint de journey van je boek. Vanuit dat wéten komt op je pad wat je nodig hebt om het te schrijven. Komen de mensen op je pad die je nodig hebt om het te laten verschijnen. Komt alles op je pad wat je nodig hebt. Dat vertrouwen mag je hebben. Nog even iets opvallends. Bij al die dingen die ik opnoem en waar ik aan terugdenk als het gaat over het buiten je comfort zone gaan – want dat doe je met het schrijven van een boek – zijn er altijd mensen om je heen om je te helpen. Zij helpen je zodra je er klaar bent je boek te gaan schrijven. Dus zodra je weet: ik moet dit doen.

Wanneer ben je er niet klaar voor?

Je kunt er inderdaad ook niet klaar voor zijn. Wanneer is dat? In mijn ogen kan dat aan de hand zijn wanneer je boek wil schrijven vanuit een bepaalde emotionele drive of betrokkenheid (dat is anders dan een puur informatief stappenplanboek). Wanneer die emotionele betrokkenheid nog zo groot is dat je er niet bovenuit kunt stijgen om eruit te halen wat je nodig hebt, dan ben je er nog niet klaar voor. En dat kun je heel simpel afmeten aan het volgende: de tranen schieten je al in de ogen als je alleen al denkt aan een boek.

Maar … hier kun je vraagtekens bij zetten. Want hoeveel mensen schreven niet huilend de mooiste teksten die nu nog steeds worden bekroond?

Dus: ben je er ooit klaar voor? Ik denk het wel. En ik denk het nooit. Maar als je wéét dat dit is wat je moet doen: dat boek schrijven, dan is dat wat mij betreft je startsignaal.

En dat treft. Want ik coach je graag bij het schrijven van je boek. 1 op 1 of in een groep. Wat jij fijn vindt. De groepscoaching start op 1 juni. Wil je meer weten hierover? Stuur me dan meteen een e-mail. Meer informatie over de coaching lees je op Schrijfcoaching – Boek van Betekenis.

Lieve groet, Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: