Schrijven is herschrijven. Maar oh jee, wanneer is het dan klaar?

Schrijven is herschrijven. Maar oh jee, wanneer is het dan klaar?

door | nov 12, 2018 | bloggen, boek schrijven, schrijven

Niemand schrijft een artikel of een boek zo in één keer uit de losse pols, vindt dat het geweldig is en publiceert het dan zonder na te lezen. Dus als je dat idee had, mag je dat loslaten.
Wanneer je een tekst terugleest, zie je namelijk altijd zinnen of alinea’s die je toch wil veranderen of verplaatsen om je tekst toch beter te maken.

proeflezers voor je boek zoekenAls je een eerste versie schrijft van een artikel of een eerste versie van (delen van) je boek, dan is freewriting een goed idee. Je schrijft dan dus alles wat in je opkomt op papier, zonder er iets van te vinden. Daarna, later op de dag of de volgende dag, ga je schaven en poetsen aan de tekst, stel je er jezelf kritische vragen over en herschrijf je tot je denkt dat het goed is. Dan laat je het nog een nacht liggen, leest het weer en gaat weer aan de slag. Voor veel mensen is deze herschrijffase een nachtmerrie en een reden waarom er nooit iets afkomt. Ze zien altijd nog iets wat anders kan. Logisch. Je wil ook graag dat het goed is. Liefst: perfect.

Wanneer is een tekst perfect?

Maar kan dat wel? Perfectie publiceren? Wanneer is een tekst perfect? Het juiste antwoord is: nooit. Alle lezers hebben een eigen idee over een tekst en geven er een eigen interpretatie aan. Wanneer je aan het idee vast blijft houden dat je tekst perfect moet zijn, voor jou en iedereen, dan zal een boek of blog van jouw hand niet, of met heel veel moeite, verschijnen. Dat is je allereerste les. Laat dat streven naar perfectie los.

Een klant die je blogs wil proeflezenMaar hoe moet het dan?
Besef dat jouw tekst voor de lezer is. En die ziet, leest en ervaart jouw tekst anders dan jij. Een tekst die jij als schrijver misschien niet helemaal top vindt, kan toch goed genoeg zijn om te publiceren. Je lezer kan die tekst namelijk wel helemaal fantastisch vinden. Vraag is dus: wanneer is je tekst goed genoeg om te publiceren, of wanneer is je manuscript goed genoeg om naar een uitgever te sturen?

Dat is waar de proeflezers om de hoek komen kijken. Of schrijfmaatjes.

Proeflezers en schrijfmaatjes

Wanneer je gaat bloggen voor je bedrijf, dan schrijf je dus artikelen die je klanten of toekomstige klanten helpen en inspireren. De beste manier om dat te testen is door een hele goede klant te vragen of hij jouw artikelen wil lezen, voor jij ze online zet. Natuurlijk geef je die klant daar iets voor terug, want dit is meteen dé manier om veel meer over je klanten te leren.  Schrijf bijvoorbeeld 3 artikelen en leg deze aan die klant voor, op het moment dat jij denkt: deze teksten zouden voor die klant goed kunnen zijn en ze zijn voor mij op dit moment goed genoeg om aan die klant voor te leggen.
Goed genoeg betekent: mijn klant is met deze tekst geholpen. Die versie leg je aan de klant voor.

Gaat het om een boek, dan is het net een beetje anders. Een boek schrijven kan een lang proces zijn, waarbij je ook nog eens door allerlei emoties gaat en soms twijfelt aan jezelf. Het loslaten van die schrijfambitie ligt daardoor op de loer.

Wanneer is je tekst goed? Zoek een schrijfmaatjeEen manier om het schrijven vol te blijven houden is samen schrijven. Dus een schrijfmaatje zoeken met wie je afspreekt om regelmatig samen te gaan schrijven. Kies hiervoor iemand die ook werkt aan een boek en begrijpt waar je mee bezig bent. Die daarom kritisch durft te zijn. Dat maatje is meteen jouw indicatie of je manuscript wel of niet zo ver is om aan meer proeflezers te laten lezen.

Deze proeflezers zet je in wanneer jij en je maatje je manuscript goed genoeg vinden. Kies meerdere proeflezers die passen bij het je boek. Voor het kinderboek Het geheim van het verdwenen Katoenpad, heb ik 3 kinderen met hun moeders gevraagd, nog 2 ‘losse’ volwassenen en een 2-tal deskundigen die echt met de inhoud te maken hadden: in mijn geval een lokale geschiedkundige en een boswachter. Ik koos een moment waarvan ik dacht, oké, nu is het goed genoeg om aan de specialisten te laten lezen. En daarna kon ik natuurlijk alsnog aan de slag. Maar ik wist wel wat ik deed en waarom, zodat het alsnog steeds beter werd en goed genoeg voor de échte doelgroeplezers: de kinderen en hun ouders.

Je proeflezers geven je dus alvast een beeld van hoe jouw blog of boek overkomt op de lezers. En terwijl jij denkt dat het nog niet goed genoeg is, kunnen de reacties toch verrassend positief zijn. Het kan zomaar zijn dat jouw blog doel bereikt, terwijl je zelf nog twijfelde of dat wel echt het geval was.

Oefenen

Dit alles is te oefenen. Oefenen in het loslaten van je tekst. Oefenen van de overtuiging dat jouw tekst echt 100% goed voor de lezer kan zijn, terwijl jij daar nog over twijfelt. Oefenen in het ontvangen van kritiek. Leren van de kritiek die je van je proeflezers, maatje of klant krijgt. Oefenen in herschrijven. Oefenen in het aanvoelen dat je tekst nu goed genoeg is om met de wereld te delen of naar een uitgever te sturen: nu is die klaar. Oefenen in loslaten. Oefen in trots zijn op jezelf, dat je het wel mooi hebt gedaan! En oefenen doe je, door het te doen.

Dus, wat mij betreft is deze tekst klaar. Het blog staat online. En wat jou betreft? Heeft dit blog jou geholpen? Laat het me zeker weten in de opmerkingen hieronder!

Succes met schrijven, en geniet ervan! Marianne

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Gratis e-book om je creativiteit te boosten

gratis e-book marianne canters schrijfcoach blogexpert
Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal

Doelstellingen vierde kwartaal Het gaat beginnen: Q4. Oftewel het vierde kwartaal. Heb jij al je doelstellingen geformuleerd? Passend bij het plan dat je maakte voor 2020? Aangepast naar aanleiding van de Corona-situatie? Want er is natuurlijk wel veel veranderd na we...

Elke week (schrijf)inzichten en (ondernemers)inspiratie ontvangen? Schrijf je dan in voor Mariannes Mail

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld: 

Privacybeleid

 

Voor meer inspiratie volg je mij op: