Wat je woorden doen met jou

Wat je woorden doen met jou

Als schrijfcoach ben ik natuurlijk heel veel bezig met taal en taalgebruik. Maar niet alleen schriftelijk. Ook mondeling. Als je mij al even volgt op Instagram, dan weet je ook dat spiritualiteit (of energie) en de Law of Attraction in mijn leven een belangrijke rol spelen. In dit blog wil ik je in het kader hiervan meer vertellen en bewust maken van jouw woordkeuze en wat het effect daarvan is op jou.

Jouw woordkeuzepatroon

Iedereen heeft een eigen woordkeuzepatroon. Mocht je nu bedenken dat je dit nog niet eerder ergens hebt gehoord, dan klopt dat. Google het maar eens. Dit is iets wat ik zelf zo heb benoemd naar aanleiding van mijn coachings en jarenlange schrijven en redigeren van teksten.

Bij sommige mensen is het woordkeuzepatroon heel helder te herkennen, bij anderen is het lastiger te vinden, omdat die het patroon dieper gelegen is. Een woordkeuzepatroon is een patroon van woorden die iemand regelmatig gebruikt. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld regelmatig het woord ‘heerlijk’. Op Instagram schreef ik er nog een post over. Maar er zijn meer woorden die bij mij vaak voorkomen. Zoals de woorden ‘oprecht’ en ‘fantastisch’. Wanneer je mij op Instagram gaat volgen (en dan vooral de stories) of gaat werken met mij dan zul je ontdekken dat mijn woordkeuzepatroon vooral bestaat uit woorden die positief geladen zijn.

Positief geladen?

Woorden dragen een bepaalde energie met zich mee. Een woord is positief of negatief, vergelijk even de woorden goed en slecht. Goed heeft een positieve lading, en dat geeft een goed gevoel. Slecht heeft een negatieve lading en geeft een wat negatiever gevoel. Die lading is logischerwijs bepaald vanuit het verleden natuurlijk, toen woorden ontstonden en ze betekenis kregen. Maar de lading is ook bepaald binnen jouw omgeving. Hoe de woorden (en welke woorden) zijn gebruikt toen jij opgroeide. Hoe vaak werden ze gezegd en hoe heb jij aan die woorden betekenis gegeven, en hoe ‘vertaal’ je ze dus in jezelf? Welke lading geef jij eraan?

Woorden waar jij in gelooft zijn vastgeroest in jou

De woorden waar jij in gelooft, zijn vastgeroest in jou. Woorden en woorden gecombineerd in zinnen. Die steeds diezelfde lading hebben. Woorden die daarbij passen, die je gedurende je leven hoort, geef je onbewust ook een rol in je patroon. Woorden die niet passen stoot je af. Even de logica hierachter: ik had in mijn jonge jaren het woordpatroon niet goed genoeg’ heel diep in mij zitten. Een negatief geladen woordpatroon. De woorden die ik gebruikte als het over mij ging, hoorden bij dit patroon. Kan ik niet. Niemand houdt van mij. (Het patroon is er overigens nog steeds, weg gaat het nooit, maar ik ken en herken het wanneer het weer lading krijgt, waardoor je het ook weer kunt tackelen.) Dat was het woordkeuzepatroon van toen. Complimenten – positieve lading – stootte ik dus af. Dat paste niet bij mijn woordkeuzepatroon.

Wat jij over jezelf gelooft is ook wat je (onbewust) laat zien en ziet gebeuren

Oké, nu wordt het wat ingewikkelder misschien, maar dit is toch belangrijk. Hoe vaker je steeds blijft herhalen dat je iets niet kunt, hoe meer je ervan uit mag gaan dat je dat ook niet kunt. En dat is niet gaaf. Helemaal niet als je het wel zou willen kunnen. Door je woordkeuzepatroon aan te passen, kun je hier verandering in brengen. Denk even aan wat wordt gezegd over de kracht van affirmaties. Dat is niet gemakkelijk, omdat het jouw patroon ingesleten is. Wanneer je ineens woorden gaat gebruiken die niet in jouw woordkeuzepatroon horen en die ook nog eens een andere lading hebben, zal het patroon in je in opstand komen. Want die woorden passen niet bij elkaar. Jouw woordkeuzepatroon zorgt er dus voor dat je niet kunt veranderen wat je wil veranderen. Tenzij je je bewust wordt van dat patroon en ermee aan de slag gaat.

Wat zeg jij over jezelf dat jou niet vooruit helpt?

Een mooie om eens op papier mee aan de slag te gaan. Pak eens een vel papier en geef hier eens antwoord op. Als je het lastig vindt, kun je ook iemand vragen die jou al langer kent je hiermee te helpen. Vraag die persoon eens wat hem of haar altijd opvalt als je over jezelf praat. En schrijf dat eens uit op een vel papier.

Dan is het de vraag om eens goed te bedenken wat die woorden werkelijk doen met jou. Welk gevoel geven ze je? Zou je ze willen houden? Of zou je ze in willen ruilen? En voor welke woorden dan?
Schrijf die nieuwe woorden op een ander vel papier en hou dat vel gedurende langere tijd bij je.

Je wordt je door deze oefening bewust van je woordkeuzepatroon. Die bewustwording zorgt ervoor dat je het kunt gaan veranderen. En dat kan werkelijk. Het zorgt ervoor dat je wel voor elkaar gaat krijgen wat eerder niet lukte. Het zorgt ervoor dat je je anders gaat voelen over jezelf. Het zorgt ervoor dat je de wereld gaat zien zoals jij die graag wil zien. Mijn woordkeuzepatroon had nooit woorden als heerlijk en fantastisch in zich. Nu zijn het zeer belangrijke woorden voor mij en ze geven weer hoe 99% van mijn dagen verloopt. Ongelofelijk lijkt het misschien te zijn, maar het is echt waar.

Mooi om over na te denken.
Heel benieuwd naar je visie op dit onderwerp. Wil je het eens delen in een reactie?

Lieve groet, Marianne

PS: Bij het 1 op 1 traject waarin ik je coach zal ik je ook wijzen op jouw woordkeuzepatroon, waar het je niet helpend is en hoe je dit om kunt buigen naar een patroon dat wel helpend zal zijn. Vooral fijn voor die ondernemers die nu echt meer uit hun marketing willen halen, zodat ze voor meer mensen van betekenis kunnen zijn.
Nieuwsgierig? Meer over Meaningful Marketing lees je hier.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op: