Weekinzichten – voor wie een boek gaat schrijven (of al aan het schrijven is)

Weekinzichten – voor wie een boek gaat schrijven (of al aan het schrijven is)

Een compleet nieuwe categorie binnen de blogs die ik al schrijf, maar wel een categorie waarvan ik echt meen die te moeten schrijven. Omdat het kan zijn dat jij, door mijn inzichten te lezen, ook inzichten kan krijgen. Ik weet niet of deze inzichten elke week gaan komen. We zullen het vanzelf zien. Voorlopig noem ik ze wel even zo. Weekinzichten dus.

Het inzicht van deze week heeft alles te maken met het schrijfproces dat je doorgaat als je je boek gaat schrijven. Ik heb het gemerkt bij alle drie de auteurs die ik op dit moment coach en ook bij mijzelf. Op het moment doorloop ik dit zelf ook.

De confrontatie

Het schrijven van een boek is als het opbouwen van een band met iets compleet nieuws. Zelfs al is de materie die je behandelt je bekend, door die uit te gaan werken en in een bepaalde volgorde te gaan zetten, is het alsof die nieuw is. Alsof je door het uiteen te zetten op papier geconfronteerd wordt met je eigen kennis en wijsheden.

Je ego, je innerlijke stem, vindt hier iets van. Want wie ben jij nu om een boek te gaan schrijven. En dat zorgt dat je om de hete brei heen kunt gaan draaien. Dat natuurlijk de start van het complete schrijfproces flink in de weg kan staan. Uitstel ligt op de loer. Als ik in mijn eigen boek-, werk- en leefsituatie kijk, kan ik dat aardig herkennen. Want er zijn nog zoveel andere dingen die ik wil/moet doen en die ook zeker belangrijk zijn, voor ik ‘echt’ kan beginnen aan mijn boek. Of ik gun mezelf tijd om eerst nog meer te lezen … Andere boeken die ook met mijn onderwerp te maken hebben.

Pak je het uitstelgedrag aan en beslis je door te pakken, omdat die roep vanbinnen niet stopt, dan zou je kunnen denken dat je ‘gaat zitten en schrijven’. Maar dat is niet (per se) waar. Los van alle downloadverhalen die je kunt horen en lezen om je heen, kan het ook heel anders gaan. Een andere keer meer hierover wellicht. Maar toch heel kort: er zijn mensen wiens boek als het ware gedicteerd wordt. Het laat zich schrijven door een andere power, lijkt het wel. De mensen die dit ervaren gaan wel zitten en schrijven. Ze downloaden het boek uit het universum, zo wordt het verteld.

Het ‘verkeerde’ boek

Ben je niet op deze wijze spiritueel begiftigd, zo noem ik het dan maar, en je hebt korte metten gemaakt met het uitstel, dan kan ook blijken dat het boek dat je dacht dat vanbinnen riep om geschreven te worden, helemaal niet riep. Of zijdelings. Al schrijvende kun je ontdekken dat het dit boekidee het toch niet helemaal is. Wetende dat het idee wel goed was; het is gewoon niet het boek dat je riep. En dus komt er alsnog vertraging. Want welk boek moet je dan wel schrijven? Het kan zijn dat je hier bijna de moed op zou willen geven en dit hele boekidee gaat zien als een misverstand. Je dacht dat je een boek wilde schrijven, maar je ego heeft misschien toch gelijk. Een boek schrijven is niet voor jou.

En toch blijft er iets wringen.
Wanneer je dat wringen aandacht geeft, vanuit rust en op een bepaalde manier het vertrouwen dat het juiste boek je echt wel binnenvalt, dan komt het ook. Twee van mijn auteurs hebben dit zo meegemaakt. Allebei zaten ze vol enthousiasme aan tafel met bij mij met hun boekidee, dat we uitwerkten tot een bouw- en schrijfplan, waarna er een ander proces in gang werd gezet. Niet dit boek moest geschreven worden, maar een ander boek. Waarbij een van de auteurs al aangaf dat het boek dat ze nu schrijft het boek vóór het eerste boekidee gaat zijn. Wanneer haar huidige boek klaar is, gaat ze met het oorspronkelijke idee aan de slag.

Jouw boek in real life

De derde auteur, die wel bij haar startplan bleef en hiermee aan de slag ging, ontdekte dat alles wat zich nu om en in haar afspeelt, te maken heeft met wat ze in haar boek deelt. Het lijkt wel of ze kennis en lessen in real life moet testen. Het leven brengt haar allerlei situaties die steeds leiden naar haar boek. Dat is waar ook ik haar hand kan schudden. Mijn eigen boek zorgt dat ik in real life zie en ervaar (en aan moet gaan) waar ik zelf over schrijf. Allebei, zij en ik, vinden het een wonderbaarlijk proces op deze manier. Verwonderlijk en confronterend. Speciaal. Ik weet inmiddels dat er meerdere auteurs zijn die dit ook zo ervaren. Wat ontstaat op papier lijkt op verschillende manieren toch ook beleefd te moeten worden. Alsnog een spiritueel proces.

Dit is waar ik coach

Dit is ook meteen waar ik me met mijn uitgeverij onderscheid van anderen. En met mijn schrijfcoaching. Ik geef je geen standaard template die elke auteur kan invullen om zo een boek te schrijven waarmee marketing kan worden gevoerd.
Ik begeleid je in het proces bij het schrijven van het boek dat in je roept. Het boek waarvan je weet dat je het moet schrijven, omdat het een diepere betekenis. Het gaat niet puur en alleen om kennis delen. Het is een uniek eigen boek met een boodschap voor de lezers. Voor de wereld. Een boodschap van betekenis. En dat is oprecht een ander soort boek.

 

Je boek roept …

 

Ik geloof dat een boek als dit je roept. En dat je lang om te hete brei heen kunt draaien voor je aan de roep gehoor geeft. Ik ben er om je vanaf dat moment te begeleiden.

Ik hoop met dit weekinzicht ook jou inzichten te hebben gegeven.
En herkenning vooral. En hopelijk ook een idee over wat je volgende stap gaat zijn.

 

Lieve groet, Marianne

Schrijfcoaching bij je boek

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoek blogs op categorie

Delen met:

Bloggen. Uitbesteden of zelf doen?

Bloggen. Uitbesteden of zelf doen?

Bloggen. Uitbesteden of zelf doen? Als je mij al langer volgt op social media of al langer blogs leest van mij, dan kan het zomaar zijn dat jij weet wat mijn antwoord is op de vraag of je zelf moet bloggen of het moet uitbesteden. Mijn voorkeur en advies gaat uit naar...

Mariannes Mail: bloedeerlijk over ondernemen en het leven, over marketing en over schrijven. Ontvangen? Schrijf je dan meteen in:

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Adres

Waleweinlaan 4
5665 CK Geldrop

Contact

Mobiel: 06-42515104
marianne@tekstgericht.nl

Jouw privacy is goed geregeld:

Voor meer inspiratie volg je mij op:

Schrijf in voor Mariannes Mail en laat je gratis inspireren!
Over schrijven, contentcreatie, marketing, ondernemen en lekker leven ...